Miód jest naturalnym produktem wytwarzanym przez pszczoły z nektaru kwiatowego lub spadzi, który w przeważającej większości wykorzystywany jest spożywczo. Często używa się go, aby zastąpić nim cukier, lecz miód ceni się także z powodu jego niezwykłych walorów smakowych. Co jednak bardzo ważne, produkt ten może być wykorzystywany także leczniczo.

Czym jest Apiterapia?

Niezwykłe właściwości miodu znane są ludzkości od wieków. Już starożytni wiedzieli, że jest to produkt o wielkich zaletach prozdrowotnych — miód powszechnie stosowany był przez Egipcjan, Asyryjczyków, Greków czy też Chińczyków. Stosowano go zewnętrznie np. do leczenia ran, zmian ropnych, trądziku i wszelkiego rodzaju poparzeń, oprócz tego na różnego rodzaju dolegliwości wewnętrzne np. związane z wątrobą. Co ciekawe, starożytni Egipcjanie wykorzystywali miód nawet do balsamowania zwłok.

Oczywiście w dzisiejszych czasach wiemy o pozytywnych właściwościach produktów pszczelich znacznie więcej, co zaowocowało powstaniem wielu metod ich wykorzystywania. Zbiorem tych metod, które zaliczane są do medycyny naturalnej, jest apiterapia. Są to metody wykorzystujące produkty pszczele, czyli przede wszystkim miód, lecz również kit, pierzgę, mleczko, a nawet jad pszczeli. Nowoczesna idea tego typu lecznictwa wywodzi się z terenów dzisiejszej Rosji, lecz także ze starożytnych Chin. Została spopularyzowana przez austriackiego lekarza Philippa Terča, który od 1888 roku zaczął wykorzystywać produkty pszczele w leczeniu reumatyzmu.

Jakie produkty są wykorzystywane w Apiterapii?

  • Miód: Najlepiej znanym i najczęściej wykorzystywanym produktem pszczelim jest oczywiście miód. Oprócz niewątpliwych walorów smakowych ma on także silny wpływ na organizm. Przede wszystkim bardzo dobrze wpływa na układ krążenia, moczowy, oddechowy, a także pokarmowy. Jego stosowanie zalecane jest nie tylko przy zatruciach pokarmowych, lecz także przy przeziębieniach. Ma właściwości antybakteryjne i przeciwzapalne. Bierze udział w tworzeniu odporności komórkowej i reakcjach limfocytów T, m.in. we wzmacnianiu mitogenezy limfocytów obwodowych, w zwiększaniu stosunku komórek T-pomocniczych i T-cytotoksycznych, we wzmacnianiu przeciwdziałania makrofagom przeciwko drobnoustrojom i nowotworom komórek oraz w zmniejszaniu liczby komórek Tc.
  • Jad pszczeli: Jad pszczeli jest stosowany w leczeniu zapalenia stawów, chorób reumatycznych i autoimmunologicznych. Jad może stymulować układ odpornościowy poprzez aktywację komórek odpornościowych i pobudzanie produkcji cytokin. Wiele badań wskazuje również, że jad pszczeli wykazuje właściwości przeciwnowotworowe, ze względu na jego zdolność do indukowania apoptozy (śmierci komórek) w komórkach rakowych.
  • Propolis: Zdecydowanie najstarszym produktem pszczelim, który wykorzystywany jest do leczenia, jest propolis, czyli kit pszczeli. Jest to lepka, bardzo gęsta substancja, którą pszczoły wykorzystują do wyściełania wnętrza ula. Produkt ten ma niezwykle silne działanie prozdrowotne. Zapobiega infekcjom górnych dróg oddechowych, ma działanie antyseptyczne, a także pomaga uporać się z infekcjami dróg moczowych.
  • Mleczko pszczele: Mleczko pszczele to bogata w składniki odżywcze substancja produkowana przez pszczoły w celu karmienia królowej. Wielu specjalistów zaleca, aby korzystać z tej substancji profilaktycznie, ponieważ ma ona działania wzmacniające organizm, a także dostarcza organizmowi wielu istotnych mikroskładników.
  • Wosk pszczeli: Wosk pszczeli jest stosowany w kosmetykach i produktach do pielęgnacji skóry ze względu na swoje właściwości nawilżające i ochronne.
  • Pierzga: Jest to prawdziwa bomba różnego rodzaju składników odżywczych i witamin, która pozwala kompleksowo odżywić ludzki organizm. Udowodniono, że stosowanie pierzgi ma bardzo pozytywne działania na pracę mózgu — poprawia pamięć, koncentrację, a także ogólną sprawność intelektualną.

Miody stosowane w apiterapii

Jak każdy doskonale wie, pszczoły produkują wiele różnego rodzaju gatunków miodu, w zależności od tego, gdzie konkretnie ustawiona jest pasieka, owady mają dostęp do zróżnicowanych roślin. Wiedzieć trzeba, że poszczególne odmiany mają nieco inne zastosowanie w apiterapii. Jakie rodzaje miodów stosuje się w apiterapii?

  • Miód wielokwiatowy: Stosowany w przypadku problemów od strony układu krążeniowego. Chroni on serce, a także cały układ krwionośny.
  • Miód gryczany: Posiada silne działanie odtruwające organizm, przeciwdziała miażdżycy, a także znacznie poprawia pracę wątroby. Wykazuje dużą zawartość antyoksydantów.
  • Miód Manuka: Znany jest ze swoich właściwości antybakteryjnych oraz regenerujących. Często stosowany jest do leczenia ran, infekcji skórnych, a jego spożycie zaleca się również w przypadku wrzodów żołądka oraz stanów zapalnych układu pokarmowego.
  • Miód akacjowy: Stosowany jest w leczeniu problemów trawiennych oraz w celu wzmocnienia układu odpornościowego.
  • Miód lawendowy: Ma właściwości uspokajające oraz pozytywnie wpływa na jakość snu.
  • Miód lipowy: Ma działanie wspomagające pracę układu odpornościowego, działa przeciwgorączkowo, a także napotnie. Co ciekawe, pozwala także stabilizować poziom cukru we krwi.